top of page

Her er noe du bør tenke på angående trening for gravide

Trening under graviditet


Hvorfor trene under svangerskapet?

Plager under svangerskapet er i stor grad forutbestemt av genetiske faktorer. Det vil si at godt trente også kan oppleve smerter fra bekkenet underveis i graviditeten selv om de har «gjort alt rett». Derimot ser man en klar forskjell på hvor raskt man klarer å komme tilbake i aktivitet etter endt svangerskap.

De som holder på treningen lengst har lettere for å starte opp igjen!

Under graviditet kan man kjenne på flere ulike følelser. Følelsen av å være trøtt, slapp og sliten er helt normalt under et svangerskap. Naturligvis vil ikke motivasjonen alltid være på topp når man føler på lite energi. Det er da essensielt å ha en avtale å forholde seg til. En samboer/kjæreste, venn eller en PT for eksempel. Avtaler gjør at man oftere kommer seg i aktivitet, selv om det ikke er det som frister aller mest.


Visste du forresten at fosteret også trener og blir sunn sammen med deg når du er aktiv?


Hvordan trene under svangerskapet?

Foruten noen klare anbefalinger kan det meste av treningen foregå i relativt normale rammer. Det anbefales å trene kondisjon 2-3 ganger i uken. Den anbefalte varigheten er 30-45 min. Ved styrketrening anbefales moderat intensitet med 12-15 repetisjoner per sett. Dette må selvfølgelig tilpasses hver enkelt sin treningsbakgrunn. Hovedfokuset/målet bør være å opprettholde den fysiske formen under svangerskapet, ikke forbedre prestasjoner. Folkehelserapporten fra 2018 som viser til Helsedirektoratet, anbefaler at kvinner som ikke har vært fysisk aktive før svangerskapet bør delta i fysisk aktivitet og gradvis øke til minst 150 minutter per uke.

Øvelser som innebærer støt mot mage, tung styrketrening, ujevn belastning på bekken og rygg, ekstreme posisjoner, og trening på rygg etter uke 20, er ting som burde unngåes.

Sammen med en kompetent trener vil treningen ikke bare oppleves som trygg og støttende, men også morsom og tilrettelagt!

Kroppen endrer seg fra uke til uke og det som går bra i dag kan kjennes ubehagelig ut i morgen. En PT har spesialkompetanse på trening og øvelser. Der din kreativitet og kunnskap omkring trening stopper opp er en PT en utømmelig bank med øvelser og tilpasninger.

Visste du at alle våre PTer har ekstra kompetanse på trening for de med smerter og plager fra muskel- og skjelettsystemet?


Hvilket tilbud finnes for deg etter svangerskapet?

Vi tilbyr både barselgrupper og trening 1-1 med en PT. Slik kommer du i gang igjen og gradvis kan bygge deg opp til å gi den nyankomne en energisk mamma med overskudd!

5 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page